כ"ט בנובמבר 15, ירושלים

02-5660129

אודות

 מרכז חינוכי טיפולי בית הצייר

"דו-שיח אף דורש אמונה עזה באדם, אמונה ביכולתו ליצור ולשוב וליצור, אמונה בייעודו להיות אנושי יותר"

בשנת 1996 יהודה בן-יוסף פיתח תפיסת חינוך וטיפול ייחודית לנוער בסיכון, המתבססת על תורתו של הפילוסוף החינוכי פאולו פריירה. זו באה לידי ביטוי במפעל חייו שהקים כמרכז חינוכי טיפולי הקרוי "בית הצייר", אשר ממוקם בירושלים, ברחוב כ"ט בנובמבר. המרכז נותן מענה לתלמידים בגילאי 21-12 ובנוי מ- 15 כיתות אם  (כ-90 תלמידים).  אוכלוסיית תלמידי ביה"ס מאופיינת בהפרעות נפשיות,רגשיות, התנהגותיות ותקשורתיות קשות.

עם השנים הצטבר נסיון רב בעזרת הצוות החינוכי-טיפולי של בית הספר שזיהו כי החניכים הלומדים במסגרת, מצויים באחד או  אף ביותר מן המצבים לעיל.

החניכים מאובחנים במצבי סיכון שונים אשר בגינם החליטו גורמי הרווחה על הוצאתם מהבית למסגרת שהולמת את צרכיהם לתקופה מוגדרת מראש. במרבית המקרים הם תחת צו של בית משפט וזקוקים לטיפול המשכי לאחר שעות המסגרת הבית-ספרית, מאחר שמגיעים ממשפחות שאינן מטיבות עימם ושאינן מסוגלות להוות עבורם מסגרת מכילה וחיובית.

בעקבות ובהתאם לצרכים השונים שהתבהרו כחיוניים לפני כ-21 שנים, הוחלט לפתוח מועדונית שממשיכה את יום הלימודים הארוך ומעון ביתי, אשר מעניק לחניכים בני ה- 19-12 המשך לתכנית הטיפולית והחינוכית של בית הספר. בתחילה מעון "בית הצייר" מנה שלושה חניכים בלבד ולשמחתנו זכה להתבסס משנה לשנה. כיום המעון פועל בשכונת ארנונה שבירושלים ומונה כ- 16 חניכים. החניכים תחת צוי בית משפט, במצבי סיכון גבוהים, כאשר חלקם עם תיקים פלילים וחלקם האחר תחת צווי שפיטה וענישה. המעון תחת פיקוח 'חסות הנוער' השייך למשרד העבודה והרווחה.

בבעלות העמותה הוסטל נוסף בחסות 'שרות ילד ונוער' והוא ממוקם בשכונת רמות שבירושלים ומתחנכים בו
כ – 24  נערים.

 בשנה הנוכחית אנו עתידים לפתוח בית נוסף .

חזון עמותת בית הצייר

עמותת "בית הצייר" , הינה בית חם, אוהב ומצמיח עבור חניכיה. העמותה בנויה על יסודות האמונה באדם ובייעודו כמו גם חלומותיו. העמותה מאמינה בשייכותו לחברה ולכן פועלת למען טיפוח תרבות של למידה והרחבת אופקים תוך דגש על דרך ארץ ואזרחות טובה.  הובלת הנערים בתהליך שמדריך אותם כיצד להיות אזרחים מועילים לעצמם, למשפחתם ולקהילה בה הם חיים נותן להם את הסיכוי להשתלב בחברה. הגישה החינוכית, נשענת על תורתו של פאולו פריירה שנהוג לכנותה כ-"חינוך דיאלוגי" או אסכולת "הפדגוגיה הביקורתית"; מהותו של הדיאלוג בפדגוגיה של פריירה, הינו שיח שוויוני בין לומדים ומלמדים, הנובע מחיי הלומדים ומבוסס על כבוד הדדי. באמצעות הדיאלוג, המורה/המדריך/המטפל לומד להכיר את חייהם של תלמידיו ואת מה שמשמעותי עבורם מבלי להניח הנחות של מקור שאינו הם עצמם. (על תורתו של פריירה, תוכלו לקרוא עוד במסגרת מאמרים באתר זה).
חזוננו מתמקד בשימת הנערים במרכז תוך התבוננות בהם על מנת לזכותם בטיפול כוללני מרובד הכולל אספקטים שונים: פיזי, לימודי, העשרתי, רגשי ונפשי.